Hoop
Een van de meest indrukwekkende oorlogsmonumenten in Maastricht zijn de handtekeningen van de Amerikaanse soldaten op de muur in de Schark. Het ontroert omdat het zo persoonlijk is. Het zijn de namen van de Amerikaanse bevrijders, jonge jongens nog destijds, die ze zelf op de muur van groeve De Schark hebben geschreven. Ze hadden er zojuist de geïmproviseerde kerstnachtmis bijgewoond.
Behalve herdenkingsmonument zijn de handtekeningen ook een monument van hoop. Hoewel Maastricht bevrijd was, was de Tweede Wereldoorlog nog niet ten einde. Er wachtte een groot deel van Europa een lange, dramatische winter. Maar het goede zou het kwaad verdrijven, zo was de stellige overtuiging. Aldus geschiedde.
Het is op 24 december dit jaar 80 jaar geleden. Bijna alle soldaten die erbij waren, zijn er niet meer. Maar wat ze ons hebben nagelaten is er nog steeds. Hun handtekening in de mergel en een van de meest bijzondere kerstvieringen die er zijn. Maar bovenal de hoop - beter gezegd: de overtuiging - dat uiteindelijk het goed het kwaad overwint.
Wim Hillenaar,
Burgemeester van Maastricht